CO2logozwart

Beste abonnee!


Abonnee,


Knipsel

Kies ik voor de BRL 6000-25 of de BRL K25000?

Bij het maken van een keuze tussen de BRL 6000-25 en de BRL K25000 zijn een aantal parameters van belang.
  • De omvang van de onderneming
  • Is het bedrijf in het bezit van een BRL 6000 A/B certificaat
  • Keuze van de certificatie instelling (CI)
De BRL K25000 is door de KIWA geschreven voor de kleinere installatiebedrijven en ZZP bedrijven. KIWA is de enige CI die een eigen regeling geschreven heeft. De KIWA is een onderneming die gasverbrandingstoestellen en alle aanverwanten keurt en CE-verklaringen mag/kan verstrekken. KIWA weet als geen ander hoe de deze markt in elkaar steekt, van de productie van gasverbrandingstoestellen tot aan het monteren en onderhouden van de toestellen. KIWA heeft een bijzonder praktische BRL geschreven.
Afbeelding1
Knipsel2
Voor bedrijven die in het bezit zijn van een BRL 6000 A/B certificaat is de aanvulling met deel 25 een eenvoudige opgave. Als een installateur geen BRL 6000 A/B certificaat bezit is dan is de BRL K25000 de meest eenvoudige weg om tot certificering voor de Gasketelwet te komen.
Bij het maken van een keuze voor de CI is het belangrijk te weten dat KIWA de enige CI is voor de BRL K25000. Bij de BRL 6000-25 zijn er meerdere keuzes. Als je kiest voor de KIWA dan (ook voor de BRL 6000-25) weet je zeker dat er iemand komt inhoudelijk kennis van zaken heeft. Met deze auditor kun je ook goede vakinhoudelijke discussies voeren.

Webinar gemist?

Heb je het Webinar van CO-certificatie.nl bij het Wascollege gemist?
Op YouTube is het Webinar nogmaals te volgen, via de volgende link:
https://www.youtube.com/watch?v=uY2q1uw2Jc0&list=PLnHDzu40vz7XGUfxFU8ODEFSb9JvSrJhV
Afbeelding2

Wat is het verschil in kosten voor de BRL 6000-25 en de BRL K25000?

Het onderscheid in kosten ook hier afhankelijk van een aantal parameters:
  • Bedrijfsomvang
  • Certificatiekosten
  • Licentiekosten
  • Kosten kwaliteitshandboek
  • Kosten registraties
Bedrijfsomvang en certificatiekosten:
De certificeringskosten worden voor een groot deel bepaald door de omvang van het bedrijf. Voor een ZZP’er is dat een eenvoudige opgave.

Let op dat je bij het opvragen van een offerte het aantal medewerkers doorgeeft dat daadwerkelijk werkt aan gasverbrandingstoestellen. Een totaalinstallateur hoeft natuurlijk niet het aantal elektriciens mee te rekenen. In het geval deze elektriciens meedraaien in storingsdiensten en gas-zijdige storingen verhelpen dan moeten ook deze monteurs voldoen aan de eisen van Vakmanschap CO
De jaarlijkse certificeringskosten voor een ZZP bedrijf, gebaseerd op de BRL K25000 bedragen minder dan Euro 8 per werkdag. Als je meerde afmeldingen per dag doet is het zelf certificeren echt voordelig.

Er wordt in de markt door verschillende commerciële partijen geroepen dat de jaarlijkse certificatiekosten rond de Euro 5000 bedragen.
Het bedrag van Euro 5000 is klinkklare onzin. Een installateur moet een keuze maken op zelf onderzochte feiten. Dat betekent dat je als installateur zelf een offerte gaat opvragen bij een CI.

De certificatiekosten verschillen per CI. De certificeringskosten voor een BRL K25000 certificering voor een ZZP’er bedragen om en nabij 30% van dat eerdergenoemde Euro 5000.

Bij KIWA kun je een online een offerte aanvragen of je belt 088 - 998 32 20

Als een ZZP’er lid wordt van een coöperatie van ZZP’ers om de certificeringsverplichting te omzeilen dan moet deze ZZP’er rekening houden met een aantal aspecten. Als lid van deze coöperatie dien je te weten hoe de certificeringsregeling in elkaar steekt, ook moet je weten hoe de lastige BRL 6000-25 bedrijfsregeling in elkaar steekt. De deelnemer dient ook te weten welke procedures er gevolgd moeten. De reden is dat de elke deelnemer de kans loopt te worden bezocht door de CI tijdens reguliere controlebezoeken. Als deelnemer dien je de vragen van deze auditor te kunnen beantwoorden. Als deelnemer kan het zijn dat je opeens niet meer meelift op een certificaat. De coöperatie kan haar certificaat verliezen als een deelnemer aan de coöperatie een blunder begaat. In de BRL 6000-25 staat de schorsingsprocedure duidelijk beschreven.

Mijn advies: lees vooraf de BRL 6000-25 vooraf en weet wat de voorwaarden zijn van het contract wat je tekent.

Licentiekosten:
Belangrijk om te weten: bij de BRL 6000-25 moet een verplichte afdracht aan InstallQ en de Stichting bouwkwaliteit worden gedaan. De InstallQ kosten voor het deelnemen aan de BRL 6000-25 bedragen Euro 450 per jaar.
Deze InstallQ kosten worden niet in rekening gebracht bij de BRL K25000. KIWA brengt namelijk geen kosten in rekening voor deelname aan de BRL K25000.
De stichting bouwkwaliteit brengt Euro 55 per jaar in rekening voor certificaathouders van zowel de BRL 6000. 25 als de BRL K25000.

Nu komt de grote grap: niet alle certificeringsinstellingen noteren deze kosten in de offerte. Dit konijn komt bij een aantal CI’s uit de hoge hoed als het contract gesloten is en je de eerste factuur ontvangt. ATTENTIE: vraag dit na bij de CI.
De installateur die kiest voor de BRL 6000-25 moet in het bezit zijn van de BRL 6000-25. Deze BRL is te verkrijgen bij ISSO, de licentiekosten voor een ISSO-abonnement bedragen Euro 576. De BRL K25000 is gratis te downloaden op de website van KIWA.

https://www.kiwa.com/4917a8/globalassets/netherlands/downloadables/productpaginas/kiwa-brl-k25000-gasverbrandingsinstallaties.pdf

Kosten van een kwaliteitshandboek:
Een handboek kun je prima zelf schrijven, tenminste als je ruim in de tijd zit. Je pakt de norm en begint voor in de norm te lezen en je maakt een vertaling hoe je invulling hebt gegeven aan de bepalingen uit de norm.

CO-certificatie.nl heeft deze sessie uitgebreid gedaan en heeft een model handboek ontwikkelt. CO-certificatie.nl geeft workshops waarin deelnemers zelf het model handboek vertalen in een bedrijfsspecifiek handboek. Deelnemers gaan naar huis met een digitaal handboek. Deze Workshop is bij uitstek geschikt voor ZZP bedrijven.

De inhoud van de workshop is zo ingevuld dat deelnemers na afloop zelf het handboek kunnen onderhouden. Er zitten dus geen licentie- of abonnementskosten verbonden aan het documentatiepakket.

Kosten van registraties:
Een van de hoofdpijlers van het certificeren is natuurlijk de registraties van uitgevoerde werkzaamheden. CO-certificatie.nl ontvangt vaak de vraag: Moeten deze registraties digitaal zijn? Het antwoord is helder: NEE. De enige kosten: de print of kopieerkosten van de checklist die je gebruikt. In het documentatiepakket van CO-certificatie.nl zitten de correcte checklisten opgenomen (meerdere malen beoordeeld door CI’s). Een gratis checklist is op te vragen bij info@CO-certificatie.nl.
_______________________
Wel is een software tool enorm handig.
De kosten van de software tools lopen nogal uiteen, dit heeft te maken dat de aangeboden tools vaak meer bieden dan alleen het registreren van uitgevoerde werkzaamheden.
CO-certificatie.nl heeft een eigen softwaretool ontwikkeld in de vorm van een telefoon app: de Gasketel Checklist App. De kosten van de Gasketel Checklist App bedragen Euro 16,49 per maand, onafhankelijk van het aantal registraties.
Afbeelding3
Afbeelding4

Lancering Gasketel Checklist App voor IOS van Apple


Onlangs is de IOS-versie van de Gasketel Checklist App gelanceerd. De Androidversie is al geruime tijd succesvol in gebruik.

De kosten van de GCA bedragen Euro 16,49 (incl. BTW) en is te downloaden in de App store (zoek op co certificatie) en de Playstore (zoek op cocertificatie). De
abonnementen worden verrekend via de Playstore en de Appstore. Abonnementen zijn maandelijks opzegbaar.
Op YouTube is een instructievideo over het gebruik van de GCA te vinden. De video zal duidelijk maken hoe eenvoudig het gebruik van deze app is. De registraties die je doet worden vanuit de app verstuurd naar het mailadres wat je zelf hebt gedefinieerd.


YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=PzPJlGg9tkw

Bekijk onze app in de App Store van Apple:
frame (1)
Bekijk onze app in de Playstore van Android:
frame

Nieuwe data bekend voor de workshops ‘Kwaliteitshandboek voor de CO-certificering’

Afbeelding5
De belofte die CO-certificatie.nl aan deelnemers aan de workshop:
Je gaat naar huis met een 100% gereed handboek. Je gaat niet naar huis met een volgeschreven notitieblok met uit te voeren acties. Eigenlijk komt het er op neer ‘dat je pas naar huis mag’ als het handboek gereed is verklaard door de deelnemer en door de schoolmeester. Dat laatste klinkt natuurlijk heel schools, misschien is de workshop ook wel schools. Elke deelnemer wordt geholpen door docent Erik Hafkamp. De workshop is bij uitstek geschikt voor de digibeten onder ons.

Enige basiskennis van WORD is wel noodzakelijk, het model kwaliteitshandboek moet worden vertaald door de deelnemer. Hoofdstuk voor hoofdstuk wordt besproken tijdens de workshop, na de bespreking van het hoofdstuk gaan deelnemers aan de slag. Docent Erik Hafkamp helpt bij het vertalen van de normbepalingen naar bedrijfsspecifieke procedures en assisteert bij het aanpassen. De Workshop wordt gegeven in kleine groepen (max. 5 personen). De kosten van de workshop bedragen Euro 795, na afloop weet je ook precies hoe een audit verloopt en weet je ook precies wat je wel en wat je niet moet doen. Deelnemers aan WijTechniek kunnen de kosten declareren bij WijTechniek. De workshop staat vermeld op de website van WijTechniek.
3
Reviews over de workshops ‘Kwaliteitshandboek voor de CO-certificering’
Ook een deelneemster aan de laatste Workshop had een mooi review geschreven. Layda, dank je wel voor de mooie woorden.

Meer reviews zijn te vinden op www.co-certificatie.nl
Afbeelding6
Meer informatie? Neem dan eens contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet