CO2logozwart

Beste abonnee!


Abonnee,

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Wanneer stel je een CV-toestel buiten bedrijf?
  • Hoe meet je de CO-concentratie in een opstellingsruimte?
  • Waarom is een CO detector als meetmiddel?
  • Wanneer is er sprake van een direct levensbedreigende situatie?
  • Hoe handel je bij een direct levensbedreigende situatie?
  • CO-certificatie.nl – Wij Techniek - Workshops – Wanneer?

Wanneer stel je een CV-toestel buiten bedrijf?

Tijdens de bedrijfscertificering voor de Gasketelwet wordt altijd de vraag gesteld: In welke gevallen moet een CV-toestel buiten bedrijf worden gesteld? Het antwoord is niet complex. De Gasketelwet heeft drie condities vastgesteld die gerelateerd zijn aan koolmonoxide concentraties:

  • De inbedrijfsteller mag de gasverbrandingsinstallatie niet eerder in bedrijf stelt dan nadat hij de concentratie koolmonoxide in de opstellingsruimte (achtergrond waarde) van het toestel heeft gemeten en deze concentratie lager dan 5 ppm is. Op het moment dat de CO waarde hoger is dan 5 ppm, dan moet het toestel worden afgeschakeld en moet de oorzaak die de onvolledige verbranding veroorzaakt worden opgespoord (bepaling 4.2.6 || CO-meting in de opstellingsruimte);
  • De koolmonoxide waarden in rookgassen zijn gehouden aan bepaalde waarden, eisen die gesteld worden aan de CO concentratie in rookgassen:
  • De ruimte waar het gasverbrandingstoestel wordt geplaatst dient geschikt te zijn voor het veilig functioneren van het toestel en te voldoen aan de voorschriften van de fabrikant van het gasverbrandingstoestel en moet voldoen aan het Bouwbesluit. (bepaling 4.2.4 || Opstellingsruimte gasverbrandingstoestel).
Knipsel

Hoe meet je de CO-concentratie in een opstellingsruimte?

Het meest effectief en het meest gebruikte instrument is de persoonlijke CO- monitor . Dit apparaat is bij verschillende leveranciers verkrijgbaar. Er zijn diverse fabricaten, onderstaande fabricaat is o.a. verkrijgbaar bij Blanken Controls.
1

Waarom een CO detector als meetmiddel?

Een CO detector is een meetmiddel. Dit meetmiddel dient er onder andere voor dat je als monteur vaststelt dat je op een veilige plek (koolmonoxide vrij) gaat werken.
Bij een waarde van hoger dan 5 ppm, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Op dat moment ben je in een verblijfsruimte waar het niet veilig is.

Hoe voer je de CO meting (achtergrond meting) uit?
De meting voer je uit onder vollast belasting van het toestel. Logisch: als er geen gas verbranding plaatsvindt, ontstaat er ook geen koolmonoxide.

Melding gevaarlijke situatie
De Gasketelwet (K25000 dus ook) stelt dat bij een koolmonoxide concentratie van hoger dan 20 ppm een melding gedaan moet worden bij KIWA en bij het bevoegd gezag. Er is dan sprake van een bijna ongeval (zeer gevaarlijke situatie).​Uiteraard gaat het ook over de veiligheid van de gebruiker van het toestel. Als je een waarde van 20 ppm meet, dan gaat de gaskraan dicht en trek je de stekker uit het stopcontact. Je identificeert ook het toestel dat het een gevaarlijk gasverbrandingstoestel is.

Waarom moet je dat melding doen van een te hoge CO waarde?
Er is op dit moment geen inzicht in het aantal koolmonoxide (bijna) ongevallen, de gasketelwet is opgesteld om ervoor te zorgen dat er (preventief) gewerkt wordt aan het verminderen van koolmonoxide ongevallen.

Wanneer is er sprake v/e direct levensbedreigende situatie?

Wanneer is er sprake van een direct levensbedreigende situatie?
Over deze situatie wordt niet veel vermeld. Onderzoek op internet leid je naar verschillende sites. Vanuit de Nederlandse Overheid is het RIVM leidend. Onderstaande stuk tekst staat vermeld op de website van het RIVM.
Advieswaarden en interventiewaarden van het RIVM
Op de website van het RIVM zijn twee tabellen te vinden met informatie over advieswaarden en interventiewaarden met betrekking tot koolmonoxide. De tabel met advieswaarden is van de WHO en de tabel met interventiewaarden in gerelateerd aan Nederland.

BRON : https://www.rivm.nl/ggd-richtlijn-mmk-koolmonoxide/gezondheidseffecten- koolmonoxide/advieswaarden-grenswaarden

Advieswaarde WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)
De WHO heeft advieswaarden koolmonoxide voor de algemene bevolking opgesteld (zie onderstaande tabel). De advieswaarden zijn zo gekozen dat het COHb ( carboxyhemoglobine) -gehalte altijd beneden de 2,5% blijft. Onder dit COHb-gehalte worden geen gezondheidseffecten verwacht, ook niet bij de meest gevoelige risicogroep (mensen met hartziekten). Bij overschrijding van de advieswaarden kunnen gevoelige groepen klachten ontwikkelen. Naarmate de concentratie en de blootstellingsduur groter worden, neemt de kans op ernstige klachten toe.
2
Gestelde interventiewaarden in Nederland
Ter ondersteuning van de incidentbestrijding bestaan in Nederland interventiewaarden voor gevaarlijke stoffen. Met deze waarden wordt het niveau van gevaar ingeschat. In de tabel interventiewaarden voor koolmonoxide zijn de interventiewaarden voor koolmonoxide opgenomen. De alarmeringsgrenswaarde (AGW) is de luchtconcentratie waarboven onherstelbare of andere ernstige gezondheidseffecten kunnen optreden, of waarbij door blootstelling aan de stof personen minder goed in staat zijn zichzelf in veiligheid te brengen. De levensbedreigende waarde (LBW) is de luchtconcentratie waarboven mogelijk sterfte of levensbedreigende aandoeningen kunnen ontstaan.
3

Hoe handel je bij een direct levensbedreigende situatie?

Hoe te handelen in situaties dat de achtergrondconcentratie > 20 ppm koolmonoxide
Als bovenstaande tabellen in ogenschouw worden genomen, is de conclusie dat je gedurende 15 minuten veilig kunt werken in een ruimte met een koolmonoxide concentratie van < 86 ppm.
Als de persoonlijke CO-detector een waarde aangeeft die kleiner of gelijk is aan 86 ppm (en je bent niet langer dan 15 minuten in de opstellingsruimte geweest), kun je zelf het gasverbrandingstoestel uitschakelen.
Als de persoonlijke CO-detector een waarde aangeeft die hoger is dan 86 ppm, moet je per omgaande het vertrek moet verlaten. Waarschuw alle aanwezige personen in het huis en je schakelt dan het gasverbrandingstoestel af. Afschakelen doe je buiten de opstellingsruimte. Hetzij door de thermostaat naar beneden te draaien of de elektrische stroomtoevoer af te schakelen (groep uit bedrijf nemen).
Dan rest je niet anders dan de brandweer te bellen, die de situatie in ogenschouw kan nemen en de ruimte, na meting, veilig kan verklaren. Pas dan kan de installateur aan de slag om te onderzoeken wat de oorzaak is van de te hoge koolmonoxide concentratie.

*Uiteraard is dit een zeer gevaarlijke situatie en moet dan ook bij KIWA en het bevoegd gezag te worden gemeld.

CO-certificatie.nl – Wij Techniek - Workshops – Wanneer?

4
De workshop ‘Kwaliteitshandboek voor de CO-certificering’ | BEWEZEN RESULTAAT CO certificatie levert inmiddels meer dan een jaar kwaliteitshandboeken voor de CO certificering.
Een compact kwaliteitshandboek voor de kleine installatiebedrijven, compleet met kant en klare formulieren, normenbeheer, meetmiddelenbeheer, etc. Er zitten zelfs standaardbrieven in het pakket die gebruikt kunnen worden als een toestel buiten gebruik is gesteld.

Werd in het begin een model handboek geleverd wat door de installateur tot een gereed handboek moest worden gefabriceerd, heeft CO-certificatie.nl een ééndaagse workshop ontwikkeld voor installatiebedrijven (incl. ZZP’ers). Tijdens deze workshop wordt een model kwaliteitshandboek door de deelnemers gecompleteerd tot een bedrijfsspecifiek kwaliteitshandboek. De belofte die CO-certificatie.nl doet: elke deelnemer gaat met een kwaliteitshandboek naar huis 100% gereed is voor certificering.

De deelnemer zou bij wijze van spreken de volgende dag een audit kunnen aanvragen. Het compacte modelhandboek telt 9 pagina's tekst met duidelijke beschrijvingen over de werkzaamheden, beheer van normen, meetmiddelen, hoe om te gaan met afwijkingen, etc.​Het aantal deelnemers aan een workshop wordt beperkt tot 5 deelnemers per workshop. Zo krijgt elke deelnemer voldoende persoonlijke aandacht voor specifieke vragen, specifieke oplossingen. Elke deelnemer gaat naar huis nadat hij/zij verklaart heeft ‘klaar te zijn’. Al moeten we tot 20:00 uur blijven zitten.
De deelnemer neemt zelf een laptop mee. Moet de deelnemer een hoogvlieger zijn op het gebied van werken met WORD? Als de deelnemer facturen kan maken, kan de deelnemer ook het handboek completeren. Kan de deelnemer zijn ‘zwakten’ tonen, ja, want CO-certificatie.nl zorgt ervoor dat er geen woonplaats of streekgenoten in één workshop zitten.

Wordt er gesproken over techniek? Tijdens de rustmomenten wordt er zeker gesproken over techniek, echter de hoofdzaak is toch echt het kwaliteitssysteem. Tijdens de workshop wordt ook gesproken over de audit, het certificeringsproces, wat wel te doen en wat juist niet te doen, tips en trucs tijdens audits.

Agenda: Workshop Kwaliteitshandboek voor de CO-certificering

  • 2 februari (omgeving Apeldoorn) - uitverkocht
  • 16 februari (omgeving Apeldoorn) - uitverkocht
  • 2 maart (omgeving Apeldoorn)
  • 16 maart (omgeving Apeldoorn)
  • 30 maart (omgeving Apeldoorn)
  • 13 april (omgeving Apeldoorn)
Meer informatie? Neem dan eens contact met ons op!
Email Marketing Powered by MailPoet