BRLLogo-certificering

Beste abonnee!


Abonnee,

CO-certificering, normen en voorschriften

In de KIWA BRL K25000 wordt gesproken over het beheer van documenten. In deze nieuwsbrief geef ik uitleg en tips over het documentenbeheer. In bepaling 5.3 staat de normtekst van de BRL K25000.
co-nieuwsbrief
Documentenbeheer betekent in de wereld van bedrijfscertificeringen dat je altijd de laatste versie van de betreffende documenten in bezit moet hebben. In de KIWA BRL K25000 staat beschreven dat het bedrijf die documenten in haar bezit moet hebben waarna de BRL direct of indirect verwijst. Dat betekent dat het o.a. ook gaat over het beheer van relevante normen en voorschriften.

De certificaathouder – lees installateur – moet dus de beschikking moet hebben over een reeks normen en voorschriften die genoemd worden in K25000.

Voor waar een behoorlijke investering zult u denken.

‘Werken met NPR3378’
Het NEN biedt een handige en betaalbare service: een abonnement op: ‘Werken met NPR3378’. In dit abonnement zijn alle NEN-normen opgenomen die de gecertificeerde installateur in bezit moet hebben. In dit abonnement zijn alle relevante normen in pdf-formaat beschikbaar. Als het abonnement is afgesloten ontvangt de installateur een toegangscode en heeft de installateur altijd de laatste versie van de betreffende normen online beschikbaar.

co-2
Op de lijst met verplichte normen en voorschriften staat ook ‘Kleintje Gas’. Dit is een document dat niet door NEN beheerd wordt. Dit document zit dus niet in het abonnement van het NEN. ‘Kleintje Gas’ wordt uitgegeven door kennisinstituut ISSO.
Er zijn drie delen beschikbaar van ‘Kleintje Gas’. Voor de CO-certificering dien je de laatste versie van het boekje ‘Gas – Montage en Onderhoud’ in je bezit te hebben.
co.nl3
Andere documenten waar je aan zou kunnen denken zijn de installatie- en onderhoudsvoorschriften van fabrikanten. Echter deze zijn over het algemeen via internet eenvoudig te bemachtigen. Daar hoe je geen abonnement voor af te sluiten of iets speciaal voor in te regelen.

Verder valt het bedrijfshandboek (kwaliteitshandboek) onder het documentenbeheer. Dat betekent dat je wijzigingen in je bedrijfshandboek goed moet documenteren. Markeer bijvoorbeeld gewijzigde teksten met een mooie kleur. Alle wijzigingen moet je kunnen aantonen aan de auditor van KIWA.

Het klachtenregister valt ook onder het documentenbeheer. Dat betekent dat je klachten moet documenteren. Een lastig woord: documenteren. Betekent niets meer en niet minder dat je klachten moet noteren, evenals de beschrijving hoe je het opgelost en hoe je er voor gaat zorgen dat het niet nog een keer gaat voorkomen.

Last but not least: de registraties van uitgevoerde werkzaamheden. De ingevulde bonnen, papier of digitaal, moeten 10 jaar na dato nog beschikbaar zijn.
Meer informatie? Neem dan eens contact met ons op!